Pochodne proszę o sprawdzenie
uczen: Chciałbym prosić o sprawdzenie tego zadania. Dla funkcji f(x)=xϱ
−2x2 wyznacz:
−przedziały monotoniczności
−przedziały wypukłości i wklęsłości
−esktrema
−punkty przegięcia
f(x)=xϱ
−2x2
Df= R
f'(x)= (xϱ
−2x2)'= ϱ
−2x2*(1−4x
2)
Df'=Df
W.K
f'(x)=0
ϱ
−2x2*(1−4x
2)=0
ϱ
−2x2=0 dla każdego xeR ϱ
−2x2>0
1−4x
2 = 0
Tworzę tabelkę i z niej wynika że
| | 1 | | 1 | |
f'(x)>0 wtedy i tylklo wtedy gdy xe(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)<0 wtedy i tylko wtedy gdy xe(−nieskonczonosci;− |
| ) lub ( |
| ; plus |
| | 2 | | 2 | |
nieksonczonosc)
| | 1 | | 1 | |
fmin(x)=f(− |
| )=− |
| *ℯ−12 |
| | 2 | | 2 | |
Liczę f''(x)
f"(x)=ϱ
−2x2(16x
3+4x)=ϱ
−2x2(4x(4x
2 +1))
Df"=Df
W.K ϱ
−2x2(16x
3+4x)=ϱ
−2x2(4x(4x
2 +1))=0
ϱ
−2x2=0 dla każdego xeR ϱ
−2x2>0
4x=0
x=0
4x
2 +1=0
W.W
ϱ
−2x2(16x
3+4x)=ϱ
−2x2(4x(4x
2 +1))>0
dla kazdego xeR 4x
2 +1>0
dla każdego xeR ϱ
−2x2>0
4x>0
x>0
Tak samo dla f"(x) tylko x<0
tworze tabele z kórej wynika że punkt przegiecia F(0)=0
wypukła w przedziale(−nieskon;0)
wklęsła (0; +nieskon)