Reguła mnożenia
ktos: Zadanie z reguły mnożenia:
Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}, jeśli cyfry w
liczbie mogą się powtarzać oraz:
a) jedną z cyfr tej liczby będzie 3
b) w liczbie nie wystąpi cyfra 0
18 gru 17:47
ktos: Podpunkt b) jest bardzo prosty 7*7*7=343
Mam ciągle problem z a. Zrobiłem to, rysując fragment drzewa. Nie wypisywałem wszystkich
możliwości, tylko te, które były potrzebne do ustalenia, że
1) Jeżeli cyfra 3 jest cyfrą setek, to:
− cyfra dziesiątek: 8 możliwości
− cyfra jedności: 8 możliwości
2) Jeżeli cyfra 3 jest cyfrą dziesiątek, to:
− cyfra setek: 6 możliwości
− cyfra jedności : 8 możliwości
3) Jeżeli cyfra 3 jest cyfrą jedności, to:
− cyfra setek 6 możliwości
− cyfra dziesiątek: 7 możliwości
Wtedy:
|A| = 1*8*8 + 6*1*8 + 6*7*1 = 154
Wynik dobry, ale nie wiem, czy nie da się tego prościej przedstawić, tzn. czy da się uniknąć
sumy.
18 gru 17:59