rozwiąż równanie
Basia: Basia: Witajcie mam problem z dokończeniem paru przykładów gdyż już dawno nie miałam do
czynienia z
matą a zostałam poproszona o pomoc w wytłumaczeniu paru zadań. Jak widać już wiele
zapomniałam. A wiec:
| | x | |
a) |
| =x doszłam do postaci −x2+x=0 i nie wiem jak dalej ruszyć to samo mam z |
| | x+2 | |
przykładami
| | x | |
b) |
| =x−3 doszłam do −x2+8x=12
|
| | x−4 | |
| | 2x+10 | |
c) |
| =x−2 doszłam do −X2−x=−20
|
| | x+5 | |
Jak widać cały czas mam problem z tym samym proszę was o pomoc
18 gru 17:43
krystek: a)D=R\{−2}
x=x2+2x
x2+x=0
x(x+1)=0 ⇒x=0 lub x+1=0⇒x=−1
masz równania kwadratowe Δ x−1 i x−2. a jak się da to rozkładem na czynniki.
18 gru 18:22
basia: dziękuję bardzo za pomoc udało mi się reszte rozwiązać
18 gru 18:25