Zadanie Tekstowe
Andziulka: Proszę o Pomoc

ciocia Ani hoduje kaczki, króliki, i kury. Razem zwierzęta mają 62 nogi. Kur jest o 3
więcej niż kaczek, a królików jest o 7 mniej niż kur i kaczek razem. Ile razem hoduje
zwierząt ciocia ani.
23 mar 20:15
krzkab@wp.pl: OK!
Kaczki 2 nogi każda, króliki 4 nogi każdy, kury 2 nogi kazdy.
x - liczb kaczek, y - liczba krolikow, z - liczba kur
Liczba wszystkich nóg:
2x + 4y + 2z = 62
z - 3 = x
y + 7 = x + z
A teraz wystarczy rozwiazac otrzymany ukółod.
Powodzenia
23 mar 20:23
gfffffffffffffffff: αβγδπΔΩ∞≤≥∈⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
23 mar 20:38