proszę o pomoc !
maciek: wybaczcie, to zadania z fizyki może umiałby ktoś pomóc.byłbym bardzo wdzięczny !
1. Włączono w obwód zwojnicę i amperomierz. Gdy połączono ten obwód ze źródłem prądu stałego o
napięciu 4,5 [V], amperomierz wykazał 5 [A]. Gdy natomiast zastosowano źródło prądu
przemiennego o tym samym napięciu skutecznym i częstotliwości 50 [Hz], amperomierz wykazał
tylko 2 A. Oblicz indukcyjność zwojnicy.
2. W obwód prądu zmiennego jest włączony kondensator o pojemności 10 [\mu] F. Po wyłączeniu
kondensatora włączono w obwód zwojnicę. Jaka musi być jej indukcyjność, aby w obu przypadkach
natężenie prądu było jednakowe? Częstotliwość prądu zmiennego wynosi [Hz].
18 gru 17:04
Sławek:
1)
Dla prądu stałego
Dla prądu przemiennego
gdzie
Z=
√R2 + XL2
X
L = 2πfL
18 gru 21:28
Sławek:
2)
dla kondensatora
gdzie
Z=
√R2+XC2
dla cewki
Z=
√R2+XL2
X
L = 2πfL
18 gru 21:34