Prosilbym o jak najszybsze rozwiązanie tych zadan potrzebuje je pilnie na jutro
stivostin: zad 1
oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 4cm i wysokości
bryły 5cm
zad2
W prostopadłościanie ABCDEFGH mamy : AB=3 AD=5 AE=4. Oblicz długość odcinka EG.
zad 3
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 24. Oblicz długość przekątnej ściany tego
sześcianu.
zad 4
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
bocznych AD, BE i CF. Oblicz pole trójkąta ABF wiedząc , że AB=5 i CF=12.
zad 5
POdstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa.
Oblicz objętość ostrosłupa ABCD, jeśli wiadomo, że
|AD|=24 |BC|=12 |BD|= |CD|= 26
18 gru 16:45