granica do -nieskończoności
kamila: witam... mam problem z granicą do minus nieskończoności:
(x+
√x2+3x)=
| | 3 | | 3 | |
=x+x√1+ |
| =x(1+√1+ |
| =x(1+1)=−∞ |
| | x | | x | |
a w odpowiedzi jest U=−{3}{2}
18 gru 16:36
18 gru 16:45
granica: obliczyłaś* przepraszam za literówkę
18 gru 16:46
kamila: dzięki

a czy w tym przykładzie to nie wyszedł przypadkiem symbol nieoznaczony ?
18 gru 16:48
kamila: a to jak jeszcze bym prosila o wskazówki limsa też do −∞
2−x+3x−5
18 gru 16:49
granica: lim dązy do −∞ także nie może wyjść symbol nieoznaczony.
18 gru 16:59
kamila: no troszkę mało mi to mówi

.. chodzi mi o metodę działana...
18 gru 17:08
rafalon: pa pa nie wiem mam tylko 11lat
18 gru 17:19
granica: 2−x mozesz przedstawic jako 12x i to dązy do zera.. wydaje mi sie ze wynik bedzie 2.
18 gru 17:23