ile to decymetrów sześciennych
pomóżcie: 6 decymetrów ile to decymetrów sześciennych
23 mar 20:04
tim: Nie da się tak zamienić...
23 mar 20:09
pomóżcie: a 20 cm to ile to decymetrów sześciennych
23 mar 20:11
Basia: 6 dm to 6 dm (w dm mierzysz długość)
nie można ich zamienić na dm3; w dm3 mierzysz objętość
a w dm2 pole
dm; dm2; dm3 to różne jednostki, nie są zamienne, bo nie dotyczą tych samych wielkości
2dm*3dm= (2*3)*(dm*dm)=6dm2
2dm*3dm*4dm = (2*3*4)*(dm*dm*dm) = 24dm3
tak jak a*a = a2 i a*a*a = a2
23 mar 20:11
Basia: oczywiście a*a*a = a3
23 mar 20:12
pomóżcie: juz wszystko wiem dziekuje

****
23 mar 20:15