Funkcje liniowe - rownania
Patrycja: Witam chciałabym abyście wytłumaczyli krok po kroku jak rozwiązać zadanie ponieważ nie było
mnie w szkole a tego kompletnie nie rozumiem. Oto one
A=(3;−1)
B=(−3;1)
C=(2;2)
Oblicz:
1. Równania boków
2. Równania wysokości
3. Równania symetralnych boków
4. Długość wysokości
5. Współrzędne środka okegu opisanego na trójkącie
18 gru 16:30
18 gru 16:32
Patrycja: Hmm no poczytałam troche lecz jak zamienić rownanie kierunkowej prostej na równanie ogolne
prostej?
18 gru 17:24
Bizon:
ano wykonując elementarne przekształcenie algebraiczne ... −
18 gru 17:33
Patrycja: a moze jakas wskazówka? Przykład najlepiej
18 gru 17:45
Bizon:
y=2x+5 ... równanie kierunkowe
2x−y+5=0 ... równanie ogólne
18 gru 17:55
Patrycja: Dobrze? y=−3x−8 to postać kierunkowa
−3x−y−8=0? a to równanie ogólne
18 gru 18:21
Aga: tak.
18 gru 19:34