Zadania z wyrażeń algebraicznych, pierwiastki.
Dawid: Witam mam taki problem. Zupełnie nie wiem jak ruszyć te zadanie. Proszę o jakieś naprowadzenie,
bo chce je zrozumieć.
Oto treść:
a) √2 + 4 4√4 + 8 6√8
b) √250 + 4√102 − 6√64 * 103
c) 25 * x + 27 * x = 142 : 0.5 − 26 * x −> tu rozwiązać równanie
18 gru 15:58
krystek: a 4√4=(22)14=21/2=√2
6√8=(23)16=21/2=√2 i wyłączasz √2 przed nawias.
18 gru 16:10
krystek: √250=√25*10=5√10
4√102=(102)1/4=101/2=√10 i następne analogicznie.
18 gru 16:13
Dawid: dzięki to zrozumiałem. A to c?
18 gru 16:19
krystek: zapisane makabrycznie !26x+25x+27x=142*2
25(2x+x+4x)=(7*2)2*2/25
7x=...
18 gru 16:28
Dawid: A coś takiego:
7 5√−4 = −2 5√128x − ja to próbuje dzielić przez −2 5√128 i potem do potęgi 5 podnosić,
ale mi wychodzą dzikie liczby.
18 gru 16:37
krystek: a ile to jest 128? 128=2*64=2? juz podobne przerabialiśmy popatrz wcześniejsze obliczenia
,aby nauka nie poszła w las!
18 gru 16:40
krystek: kłaniaja się nisko działania na potęgach

18 gru 16:41
Dawid: dobra, okey to zrobiłem.
Teraz kolejne:
2x + √2 = 1 − √2x
próbowałem pieriwastek robić do potęgi 2, ale po tym zabiegu dalej nie wiem corobić.
18 gru 16:58
Dawid: okey dobrnąłem jakoś
18 gru 17:11
Dawid: Natomiast jeszcze proszę o pomoc w tym zadaniu:
(135)2 − (135)2 * x = (43 : 53)1 * x
Tu po robieniu wychodzi mi po lewej 0 potem dziele to przez ten wynik z nawiasu z prawej co
wyszlo 64125 no i x = 0 wychodzi... a odpowiedź jest inna.
18 gru 17:14