..
Paulaa: wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x)=2x2ex
f(x)=(x2+3)ex
18 gru 15:44
krystek: pochodne, przyrównać do zera ,zbadac znak pochodnej. Lub
drugą pochodna i na podstawie jej znaku określić ekstrema.
18 gru 15:54
Paulaa: sęk w tym że ja nie wiem jak to ruszyć..i to co piszesz nic mi nie daje..
jak bym wiedziała co i jak to bym nikomu głowy nie zawracała.
18 gru 15:56
krystek: pochodna iloczynu funkcji. Ja niestety nie obliczam .masz wzory wylicz sprawdzę!
18 gru 15:57
Paulaa: dobra to mi wyszło tak
f'(x)=(4x*ex)+(22*ex)
i chyba mi się wydaje że to źle
18 gru 16:16
krystek: (u*v)'=u'*v+u*v'
18 gru 16:18
Paulaa: no tak
i tak zrobiłam
18 gru 16:19
krystek: to w drugim nawiasie nie napisałś 2x2
18 gru 16:22
Paulaa: dlaczego nie?
18 gru 16:26
Paulaa: ahh już widzę no tak
18 gru 16:26
Paulaa: w dobrym idę kierunku?
18 gru 16:27
krystek: i teraz f'=0⇔...
18 gru 16:30
Paulaa: f'=0⇔4x*ex+2x2*ex=0
18 gru 16:32
krystek: ex(4x+2x2)=0⇔ex=0 lub (..)=0
18 gru 16:36
krystek: I teraz ex czy =0 ,czy ma m zerowe ? 2x2+4x=0
Licz powodzenia .
18 gru 16:45
Paulaa: ok dzięki
18 gru 16:50
Paulaa: a zrobiłam ten drugi przykład spojrzysz na niego
18 gru 17:08
Paulaa: f(x)=(x2+3)ex
f'(x)= (2xex)+(x2+3)ex
(2xex)+(X2+3)ex=0
ex(2x+x2+3)=0
Δ=−8
czyli: x=0 to jest min
a max nie ma
f(0)= (0+3)e0=3
18 gru 17:12