Równanie kwadratowe
Początkujący: Mam takie równanie: (2x−3)2=8x
Powiedzcie mi czy dobrze to obliczam.
A robię to tak:
(2x−3)2=8x
2x2+9−8x=0
i wyciągam z tego współczynniki: a=2, b=9, c=−8
Proszę o pomoc.
18 gru 15:41
krystek: a ile to (a+b)2=?
(2x−3)2=...
18 gru 15:44
Początkujący: Zastosować wzór skróconego mnożenia?
18 gru 15:45
lucass: (2x−3)
2 = 4x
2 − 12x +9 , stosujesz tutaj wzor skroconego mnozenia.
wiec ostatecznie po przeniesieniu prawej strony rownania na lewa otrzymujesz:
4x
2−20x+9=0,
wiec Twoje a=4, b=−20, c=9
λ= 400−4*4*9=400−256= 144
√λ = 12
dalej juz sobie poradzisz, podstawiasz do wzorow na x1 i x2 i gotowe
18 gru 15:49
krystek: a skąd wziołęś 2x2+9−8x=0 ? zastanowiłeś się?
18 gru 15:51
Początkujący: Dzięki Lucass. Dzięki Twojej odpowiedzi zrozumiałem gdzie robiłem błędy.
18 gru 15:59