Funkcja Homograficzna
POMOCY:
px-3
Funkcja Homograficzna f jest określona wzorem f(x) -------------- , gdzie p e R jest
parametrem i
x-p
IpI jest różne od √3.
m
a) Dla p = 1 zapisz wzór funkcji w postaci f(x) = k+ -------------
x-1
, gdzie k oraz m są liczbami rzeczywistymi
b)Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których w przedziale (p,+∞) funkcja jest
malejąca
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania
23 mar 19:58
Basia:
ad1.
dla p =1 mamy
x - 3 x - 1 - 2 x - 1 -2 -2
f(x) = ------------ = --------------- = --------- + -------- = 1 + ---------
x - 1 x - 1 x - 1 x -1 x -1
k = 1; m = -2
ad.2
dla p = 0 mamy f(x) = -3 / x i jest to funkcja rosnąca
dla p ≠ 0 mamy
p(x - 3/p) p(x - p + p - 3/p)
f(x) = --------------- = ----------------------- =
x - p x - p
p(x-p) p - 3/p p - 3/p
---------- + ----------- = p + ----------
x - p x - p x - p
jeżeli f(x) ma być malejąca ⇒ p - 3/p > 0
(p2 - 3) / p > 0 ⇔
[ p2 - 3 > 0 i p > 0 ] lub [ p2 - 3 <0 i p<0 ] ⇔
[ p∈(-∞;-√3) u (√3; +∞) i p>0 ] lub [ p∈(-√3;√3 i p<0 ] ⇔
p∈(√3; +∞) lub p∈(-√3; 0) ⇔
p∈(-√3;0) u (√3; +∞)
-------------------------------------
23 mar 23:28