Adamo: Ile punktów wspólnych ( w zależności od parametru m) ma prosta mx- y = 0 z prostokątem
P = { (x,y) : 2 ≤ x ≤ 7 i 1 ≤ y ≤ 4 } ?
wierzchołki prostokąta to:
A(2,1), B(7,1), C(7,4), D(2,4)
26 kwi 17:38
mrgiver: narysuj sobie układ wspolrzednych z prosotkoatem, prostymi y=mx przechodzacymi przez
punkty B oraz D
rozumiem, ze rozpatrujemy prostokąt z wnetrzem - patrz warunki opisujace P
zasadniczo sa trzy przypadki
I) jest dokladnie jeden punkt wspolny, tzn prosta przechodzi przez punkt B (m=1/7) lub D
(m=2)
II ) jest nieskonczenie wiele puktow wspolnych : m przyjmuje wartosci z przedzialu (1/7;
2)
III) brak punktow wspolnych - cala reszta wartosci m
----------------
inna odpowiedz na to zadanie by byla, gdyby rozpatrywac jedynie przeciecie przez boki
prostokata wtedy zamiast przypadku nieskonczenie wielu przeciec, bylby przypadek dwoch
przeciec
7 maj 16:30