Policzyć granice
Paula: Jak policzyć granicę z czegoś takiego?
lim x11−x
x→1
18 gru 14:52
Godzio: Miałeś już de l'Hospitala ?
18 gru 14:54
Godzio:
Miałaś *
18 gru 14:54
Godzio:
Napiszę rozwiązanie bo niedługo znikam

x
11 − x = e
ln(x1/(1 − x)) = e
1/(1 − x) * lnx = e
lnx/(1 − x)
lim
x→1e
lnx/(1 − x) = e
limx→1lnx/(1 − x) = e
[00] =
H =
e
limx→1(1/x)/(−1) = e
−1
18 gru 15:08
Paula : | | 1 | | 1 | |
tak... tylko nie wiem co zrobić z tą potęgą |
| bo mi wychodzi |
| |
| | 1−x | | 0 | |
18 gru 15:09
Paula : kurcze dzięki

tyle się nad tym męczyłam
18 gru 15:12