Obliczyc stosunek dlugosci bokow deltoidu
maja: Błagam o szybka odpowiedz. Pilne


Tobardzo wazne!
Jedna z przekatnych deltoidu jest 4 razy dluzsza od drugiej. Krotsza z nich dzieli
dłuzsza na odcinki ktorych stosunek dlugosci wynosi 1:7. Oblicz stosunek dlugosci tych
bokow deltoidu, ktore maja rozne dlugosci.
23 mar 19:56
Proper: Za długość dłuższej przekątnej oznacz sobie 8a (1a + 7a) gdzie a jest jakaś wartością.
wiedząc że dłuższa przekątna jest 4 razy dłuższa to krótsza wynosi 8a:4=2a
zatem krótszy bok policzymy:
√a2+a2) a dłuższy:
√(7a2) + a2
potem liczysz stosunek boków :
√2 :
√50 =
√100 : 2 = 10:2 = 5
mam nadzieje że dobrze
23 mar 20:26
maja: Dziekuje Ci bardzo
23 mar 21:33
maja: Moglbys mi jeszcze wyjasnic skad ci sie wziela ta dlugosc krotszego boku?
23 mar 21:41