...
Wera: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
zbadaj monotonicznosc funkcji
f(x)=2+6x−12x2−13x3
18 gru 14:44
sushi_ gg6397228:
policz pochodna
18 gru 14:46
Wera: policzyłam ale nie wiem czy dobrze
18 gru 14:47
beti: policz pochodna i tam gdzie f'(x)>0 − tam f. jest rosnąca, a tam gdzie f'(x)<0 − tam jest mal.
18 gru 14:47
beti: f ' (x) = −x2 − x +6
18 gru 14:48
Wera:
wyszło mi tak
f'(x)= −x2−x+6
18 gru 14:48
Wera: i to jest dobrze

?
18 gru 14:49
krystek: I teraz f'(x)>0⇔−x2−x+6>0 beti napisała wszyustko!
18 gru 14:50
Wera: czyli będzie że
f'(x)>0 dla x∊R (−∞,−6) oraz (1,+∞)
f'(x)<0 dla x∊R (−6,1)
Tak


Czy żle
18 gru 14:55
krystek: A skąd takie m zerowe pochodnej?
18 gru 14:56
beti: f'(x)>0 czyli −x2−x+6>0 −→szukasz m. zer. : x1=−3, x2=2
18 gru 14:58
Wera: no to ja już nie wiem..
18 gru 14:58
krystek: nie umiesz liczyć Δ x1 i x2?
18 gru 15:00
krystek: a skąd otrzymałaś m zerowe −6 i 1? jak to wyliczyłas napisz!
18 gru 15:01
Wera: oj umiem ale wzorowałam się na tym jak jest tu na tej stronce opisane
i cos pokręciłam
18 gru 15:01
18 gru 15:02
Wera: no ok już teraz wiem jak to robić
18 gru 15:03
Wera: a to podobnie się robi?
czy trzeba jakos rozdzielać?
f(x)=√2x−x2
18 gru 15:05
krystek: Df=
potem pochodna i reszte tak samo!
18 gru 15:12