Funkcje i ich własności
Ars: | | n(n−3) | |
Liczba przekątnych n−kąta wypukłego można opisać wzorem P(n) = |
|
|
| | 2 | |
a) Wyznacz dziedzinę funkcji P
b) Oblicz ile boków ma wielokąt ,który ma 35 przekątnych
c) Czy istnieje wielokąt o 100 przekątnych
Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie tego zadania.Nie stać mnie na korepetycje,więc tylko wy
możecie mi pomóc.
18 gru 14:16
Aga: a)n∊N i n≥3, bo wielokąt o najmniejszej liczbie boków, to trójkąt
b) Oblicz n, jeśli P(n)=35
| | n(n−3) | |
Rozwiąż równanie |
| =35, pamiętaj o dziedzinie |
| | 2 | |
c)podobnie jak b)
P(n)=100
18 gru 14:34
Ars: Czyli wystarszy obliczyć n ,ale co masz na myśli pisząc ,że mam pamiętać o dziedzinie
18 gru 14:39
sushi_ gg6397228:
to ze n nie moze wyjsc ujemne i mniejsze od 3
18 gru 14:52
Ars: n
2 − 3n − 70 = 0
Czyli z delty i jak n będzie −7 i 10. Czyli będzie 10 bo −7 nie należy do dziedziny. Dobrze
zrobiłem
18 gru 14:55
sushi_ gg6397228: tak n=10
18 gru 14:57
Ars: Coś w przykładzie c) mi nie wychodzi
Czyli mam tak:
n
2 − 3n − 200 = 0
No i delta mi wychodzi 809 no i nie da rady to spierwiastkować

?
18 gru 15:11
sushi_ gg6397228:
jak jest liczba dodatnia to zawsze masz √Δ= √ 809 to juz powinna dac do myslenia; czy
wyjdzie
n jako liczba naturalna
18 gru 15:18
Ars: czyli NIE isnieje wielokąt mający 100 przekątnych ,bo liczba naturalna musi być
całością.Dobrze

?
18 gru 15:26
sushi_ gg6397228:
tak
18 gru 15:31
Ars: dzięki
18 gru 15:31