Sume wyrazow ciagu geometrycznego.
Gemetryczny: Pierwszy wyraz ciągu 116 drugi 18. Wyznacz sumę 10 początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego.
18 gru 14:13
krystek: | | 1/8 | | 1 | | 16 | |
q= |
| = |
| * |
| =.. |
| | 1/16 | | 8 | | 1 | |
18 gru 14:23
krystek: S10=..
18 gru 14:24
Gemetryczny: Ma wyjść s10=102316. Wspólny mianownik to 16 ale mam problem z wyrazem a10 który wynosi
32.Jak zrobić z niego ułamek aby w mianowniku było 16?
18 gru 14:26
18 gru 14:43
krystek: | | 1023 | |
I z tego wzoru S10= |
| |
| | 16 | |
18 gru 14:47
Gemetryczny: Dziękuje serdecznie
18 gru 14:50
krystek: A proszę!
18 gru 14:54