gg
Marta: W 10-wyrazowym ciągu arytmetycznym suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 35.
Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
czyli:
a1+a3+a5+a7+a9=35
szukane: a5
i jak to rozwiązać?
23 mar 19:56
Marta: ?
23 mar 20:10
Basia: ciąg jest arytmetyczny czyli an = a1 + (n-1)*r
albo inaczej: an+1 = an + r
a5 = a4 + r = a3 + r + r = a3 + 2r
a3 = a5 - 2r
-------------------
a5 = a1 + 4r
a1 = a5 - 4r
-----------------------
a7 = a5 + 2r
----------------------
a9 = a5 + 4r
--------------------------
podstaw teraz to co podkreślone do równania, które napisałaś
r się zredukuje i wyliczysz a5
23 mar 20:18