pomozcie prosze..
Joasia: F.kwadratowa, prosze pomozcie
czy jak mam równanie
2x
2+10x+18=0 mogę sobie podzielić to na 2?
2x
2+10x+18=0 /:2
x
2+5x+9=0
18 gru 13:39
beti: oczywiście, że tak
18 gru 13:41
g: tak
18 gru 13:41
Joasia: no ale coś mi nie pasuje np:
mamy równanie
2x2+10x+18=0 i x2+5x+9=0
gdy pierwsze równanie podzielę przez :2 to oba równanie będą takie same:
2x2+10x+18=0 /:2 i x2+5x+9=0
x2+5x+9=0 i x2+5x+9=0
ale przeciez wykresy funkcji tych równan są inne gdy patrzymy na pierwotny stan funkcji
zobaczcie sobie ,ze funkcja 2x2+10x+18=0 ma gdzie indziej wierzchołek niż x2+5x+9=0.
Nie czaje tego..
18 gru 13:43
Joasia: zagiąłam matematykę?
18 gru 13:50
beti: ale tu nie mówimy o funkcji tylko o równaniu. Gdyby to były wzory funkcji, to oczywiście nie
można dzielić przez nic.
18 gru 13:53
Joasia: czyli równanie wyznacza tylko miejsca zerowe i nie ma nic wspolnego z wykresem, tak?
18 gru 13:55
Joasia: moze nie ,ze nie ma nic wspolnego , ale jest niedokladny?
18 gru 13:55
AC:
wykres funkcji to jest zbiór punktów, których wspólrzędne spełniają
równanie:
y= 2x2 +10x+18
drugie
y=x2 +5x+9
i już widać,że rzędne dla drugiego rónania są dwa razy mniejsze,
a to co liczyłaś to są miejsca zerowe które są idnetyczne.
18 gru 13:56
Aga: Mówisz o równaniu , a nie o funkcji.
Jeśli masz funkcję to nie możesz dzielić przez 2.
Funkcje
f(x)=2x2+10x+18 i g(x)=x2+5x+9 niektóre własności mają podobne, a niektóre różne
18 gru 13:56
Joasia: dziekuje
18 gru 14:00