Ciąg arytmetyczny
Lambada: oblicz 3 i 6 wyraz ciągu an=16n4?
18 gru 13:38
beti: a3 −→ podstawiasz do wzoru 3 w miejsce n
a6 −→ − || − − || − 6 − || −
18 gru 13:42
Lambada: Ma wyjść a3=8 a6=64. To podstaw żeby tak wyszło. Proszę
18 gru 13:46
beti: | | n | |
nie bardzo widzę jaki jest wzór na an −− an = 16 |
| ? |
| | 4 | |
18 gru 13:48
toja:
przekształcając
an= 16n/4= (24)n/4= 2n
to: a3= 23=...
a6= 26=....
18 gru 13:49
Lambada: Tak.
18 gru 13:49
beti: | | n | |
aaa juz wiem: an=16{ |
| |
| | 16 | |
18 gru 13:50
beti:
18 gru 13:51