logarytmy na jutro pomocyy
logarytmy na jutro pomocyy: log9 √3=a
logb √3=c
log√3c=-1/2 (jedna druga)
log5 3√5=a
23 mar 19:54
Basia: wystarczy skorzystać z definicji logarytmu
logab = c ⇔ b = ac
log9√3 = a ⇔ 9a = √3 ⇔ (32)a = 31/2) ⇔ 32a = 3{1/2 ⇔ 2a = 1/2 ⇔ a=1/4
w drugim prawdopodobnie masz błąd w zapisie
(3) i (4) jak pierwszy
23 mar 19:58
Pergio: a więc:
I.log9 √3=a
9a=√3
32a=31/2
2a=1/2
a= 1/4
II. logb √3= 1/4
b1/4=√3
4√b=√3
√b=3
b=9
III logp{3}c=-1/2
√3-1/2=c
c=1/√3(1/2)
c= 4√27/3
IV log5 3√5=a
5a=3√5
5a=51/2*51/2*51/2
5a=5{1+1/2)
a=1+1/2
Sprawdźcie mnie bo nie jestem pewien czy to jest dobrze. Pozdrawiam
23 mar 20:32
Pergio: 5a=51/2*51/2*51/2
tu zrobiłęm bład
powinno być tak :
5a=51/2*51/2*51/2
23 mar 20:35
Basia:
w (3) jest błąd rachunkowy
(4) jest źle
3√5 ≠√5*√5*√5
3√5 = √5 + √5 + √5 a to nic nie da
5a = 3*51/2
a = log5(3*51/2) = log53 + (1/2)*log55 = (1/2) + log53
ale przypuszczam, że tam jest jakiś błąd w zapisie; a może i nie
23 mar 20:41
Pergio: gdzie w 3 jest błąd?
a drugie dobrze zrobiłem ?
pomóż ludziom bo moge jedynki podostawać
23 mar 20:44
Basia: drugie jest dobrze
log√3 c=-1/2
(√3)-1/2=c
c=(31/2)-1/2
c = 3-1/4
c = 1/31/4
c = 1/4√3
23 mar 20:50
Pergio: a wiesz jak z 5 zadziałać?
a 3 wg mnie jest dobrze
23 mar 20:51
Pergio: tzn z 4
23 mar 20:52
ktoś: w czwartym jest coś takiego
log5 3√5=a
23 mar 20:54
Pergio: a to ułatwia sprawę
5a=3√5
a=1/3
23 mar 20:58
Basia: trzecie masz rozwiązane wyżej
23 mar 21:02
logarytm: dzięki za pomoc
23 mar 21:08
nrk: IV.log53√5=a
V.logb3√5=5
23 mar 21:12
Pergio: V
b
5=5
1/3
i nie wiem co dalej pomóżcie
23 mar 21:23
Basia:
V.
(b5)1/5 = (51/3)1/5
b = 51/15
23 mar 22:55