jak to rozwiazać?
matt: Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu (x−3)2 + (y+6)2 =10 z osiami układu współrzędnych?
18 gru 13:13
toja:
Narysuj ten okrąg i zobaczysz
18 gru 13:14
matt: a jak policzyć te równanie?
18 gru 13:17
toja:
18 gru 13:18
matt: dzięki
18 gru 13:20
toja:
z osią OX y=0
(x−3)2+ 36= 10 (x−3)2= −26 => sprzeczność
z osią OY x=0
9+(y−6)2= 10 => (y−6)2= 1 => y−6=1 v y−6= −1
y=.... v y= ......
18 gru 13:22
toja:
Sorry poprawiam
9+(y+6)2=10 => y+6= 1 v y+6= −1
18 gru 13:23
toja:
Dodam,że jeżeli to zadanie należy do zadań zamkniętych,
to wystarczy narysować okrąg i podać właściwą odp;
18 gru 13:28