oblicz pochodną
karo: ln2(cosx)
18 gru 12:36
toja:
| | 1 | |
y'= 2lncosx* |
| *(−sinx)= −2tgx*lnx |
| | cosx | |
18 gru 13:02
jam: jak ty to zrobiłeś ?
18 gru 13:29
jam: to się równa −2tgx
18 gru 13:35
18 gru 13:44
toja:
mała poprawka
....= −2tgx *lncosx
18 gru 13:46
jam: możesz mi to rozpisać >?
18 gru 13:47
toja:
funkcja złożona
y= z
2 dla z= ln t dla t= cosx
to: y
'= (z
2)
'*(lnt)
' *t
'
| | 1 | | 1 | |
y'= 2z * |
| *(−sinx) =[2ln(cosx)]* |
| *(−sinx)=−2ln(cosx) *tgx= −2tgx*lncosx |
| | t | | cosx | |
18 gru 13:55