Pomocy
Uczniowie: Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o polu 12. Jedna z krawędzi podstawy jest
o 1 dłuższa od drugiej. Przekątna prostopadłościanu ma długość 13. Wyznacz objętość
prostopadłościanu.
23 mar 19:52
tim: a * b = 12
a = b-1
a = 3
b = 4
Przekątna prostopadłościanu ma wzór:
√a2 + b2 + c2 = 13
Podstaw dane i wyznacz c.
Potem objętość już obliczysz.
23 mar 19:56
Borunik: Ok, dalej obliczam sama
23 mar 21:50
tim: Jak obliczysz. Podaj wynik.
23 mar 21:51
Borunik: Pole prostokąta:
P=12
P=a*b
Zał.:
a=3
b=4
√a2 + b2 + c2 = 13
√42+32+c2=13
√25+√c2=13
5+c=13
c=13-5=8
c=8
v=a*b*h
v=3*5*8
v=120
23 mar 22:33
Borunik: Czy dobrze podałam wynik?
26 mar 21:07