granica i reguła L'hospitala
kamila: mam granicę dążącą do 0
x−>0
próbowałam tu użyć reguły l'hospitala
i wychodziło
| 1 | | 1 | |
| tylko potem to wszystko wynosi zero a w odp jest |
| |
| cos2x*x | | 4 | |
18 gru 12:19
wik_gg8947201: zamien tgx= sinx/cosx
18 gru 12:31
wik_gg8947201: i wyjdzie 1/4
18 gru 12:31
kamila: no to coś ze mną i moimi metodami jest nie tak: już pokazuję jak ja to robię
oczywiście na początku wszędzie jest lim..x−>0
| tgx | | 0 | |
| ={sinx}{cosx*4x}= teraz podstawiamy za x 0= |
| = 0 ... i ni jak 1/4  |
| 4x | | 1*4*0 | |
18 gru 12:36
wik_gg8947201: snx/x →1
18 gru 12:36
wik_gg8947201: sinx/x→1
18 gru 12:37
kamila: ahh dziękii

18 gru 12:41