Planimetria
FunnyBoy: Na okręgu o promieniu r opisano trapez o kątach ostrych α i β. Oblicz pole tego trapezu.
Proszę o sprawdzenie.
b − krótsza podstawa
a −dłuższa podstawa
c,d −ramiona trapezu
h −wysokość trapezu
x,y − odcinki zawarte w podstawie takie, że x2 + h2 = c2 , y2 + h2 = d2
h=2r
a+b=c+d
2P
r=
a+b+c+d
P
r=
⇒ P = r(c+d)
c+d
1
1
2r
* 2r * x =
*x * c * sinα ⇒ c =
2
2
sinα
1
1
2r
* 2r * y =
*y * d * sinβ ⇒ d =
2
2
sinβ
2r2
2r2
P =
+
sinα
sinβ
18 gru 12:16
Aga: Dobrze.
Można trochę krócej, w trójkącie prostokątnym z funkcji sinus