matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
karo:
Oblicz pochodną 28arccos
√
x
2
18 gru 11:58
Danieloo:
−1
f'(x) = 28(
)(
1
4
√
x
)
√
1−
x
4
Chyba jest dobrze, funkcja złożona, także wystarczy znać wzory i bez problemu do zrobienia.
18 gru 12:19
toja:
√
x
(arccost)
'
*t
'
dla t=
2
−1
1
1
1
(arccost)
'
=
t
'
= (
√
x
)
'
=
*
√
1−t
2
2
2
2
√
x
−28
1
1
−7
y
'
=
*
*
=
x
√
1−
4
2
2
√
x
x
√
x
*
√
1−
4
18 gru 12:26