Rozwiąż graficznie i algebraicznie
madziaa:
{ x
2+y
2+4x−6y−3=0
proszę o pomoc w rozwiązaniu z góry dzięki; )
18 gru 11:40
wik_gg8947201: rysujemy okrag S(−2;3) r=?
druga f liniowa
18 gru 12:34
toja:

druga, to prosta w postaci odcinkowej
odcina na dodatniej osi OX odcinek dł. 2
na dodatniej osi OY odcinek dł. 3
18 gru 12:39
madziaa: Prosiła bym o rozpisanie algebraicznie tego równania bo nie wiem jak to zrobić! pomoże ktoś?
18 gru 15:03
sushi_ gg6397228:
wyznacz x z drugiego i podstaw do pierwszego
18 gru 15:20
madziaa: a pierwszego równania nie trzeba jakoś przekształcić na wzory skróconego mnożenia

można
odrazu podstawiać
18 gru 15:23
sushi_ gg6397228:
nie chcialas zwijac na okrag, to musisz sie teraz meczyc
(x+2)2+ (y−3)2= liczba (tak bedzie wygladac 1 rownanie; musisz policzyc liczba)
18 gru 15:25
madziaa: dobra to ok wielkie dzięki
18 gru 15:26