Właściciel pensjonatu musi zakupić 75 kompletów pościeli
kiki: Funkcja liniowa
Właściciel pensjonatu musi zakupić 75 kompletów pościeli. Zdecydował się na zakup pościeli
kolorowej po 67zł za sztukę i białej po 95zł za sztukę. Ile pościeli każdego rodzaju zakupił ,
jeżeli zapłacił 6414zł?
wydano całą kwotę.
proszę o pomoc.
jaki schemat tu zastosować?
18 gru 11:08
toja:
x −−− ilość kompletów kolorowej , x ∊C+
y −−− ilość kompletów białej, y∊C+
rozwiąż układ równań
x+y= 75
67x+95y= 6 414
18 gru 12:59
kiki: ale nie wychodzą liczy całkowite
wychodzi y= 49, ....
18 gru 13:34
Aga: Rzeczywiście tak wychodzi, jednak nie może kupić 0,5 pościeli i nikt mu nic nie da za darmo.
W tej sytuacji trzeba przyjąć, y=49.
Sprawdź jeszcze wszystkie dane.
18 gru 14:03
kiki: tak jest dokładnie...
18 gru 15:38