Pomocy
Uczniowie: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o
wysokości h i kącie przy podstawie a. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
23 mar 19:52
Borunik: Proszę o pomoc
23 mar 21:33
Asia: a - bok podstawy
h do 1/2a to tg(a)
a=2tg(a)/h
h1 - wysokość podstawy = a√3/2 = tg(a)√3/h
Pp=1/2ah1 = tg2(a)/h2
H - wys. ostrosłupa : H2+(1/3h1)2=h2
H=(3h4-tg2(a))/3h2
V-objętość = Pp*H = [tg2(a)*(3h4-tg2(a))]/3h4
23 mar 21:54
Basia:
dane: h, α
ozanczenia:
a - bok podstawy
ha - wysokość podstawy
H - wysokość ostrosłupa
L - krawędź boczna
spodek wysokości w tr.równoramiennym jest środkiem podstawy
ctgα = (a/2) /h
a/2 = h*ctgα
a = 2h*ctgα
--------------------
sinα = h/L
L = h/sinα
-----------------------
podstawa jest tr.równobocznym o boku a
Pp = a2√3/4
Pp = 4h2*ctg2α*√3 / 4
Pp = √3*h2*ctg2α
----------------------------------
ha = a√3/2
ha = 2√3*h*ctgα/2
ha = √3*h*ctgα
-----------------------------
H, (2/3)ha i L tworzą tr. prostokątny
z tw.Pitagorasa
H2 + [ (2/3)ha ]2 = L2
H2 + (4/9)*3*h2*ctg2α = h2 / sin2α
H2 = h2 / sin2α - 4h2*ctg2α =
h2 * [ 1/sin2α - 4cos2α / sin2α ] =
h2*(1 - 4cos2α) / sin2α
H = (h/sinα)*p{1-4cos2α)
V = Pp*H / 3
podstawić i policzyć
jeszcze sprawdzę czy sie w rachunkach nie pomyliłam
23 mar 21:54
Borunik: 
Dziwne rozwiązanie. Myslę ze jest dobrze.
26 mar 21:10