poproszę o pomoc
BASIA: poproszę tak żeby ramiona poszły w dól
−x2+16≤0
18 gru 09:51
wik: to ida w dol, bo a<0
18 gru 09:52
wik: bez proszenia
18 gru 09:53
BASIA: to będzie tak?
−x2+16≤0
16x−x2≤0
(4−x)(4+x)≤0
4−x=0 V 4+x=0
x=4 x= −4
( −∞ , − 4> v <4 , +∞)
18 gru 09:57
wik: tak, tylko tam nie ma 16x
18 gru 09:58
BASIA: a tak , dzięki
a powiedz mi jeszcze , codzi o ten ≤, jedni mówią ze trzeba zmienić na ≥ a drudzy że nie
, i ja nie wiem jak to wkońcu ma być
18 gru 10:00
wik: przeciez nie mnozymy przez l. ujemna − nic nie zmieniamy
18 gru 10:01
BASIA: mam jeszcze jedno
x
2−6x +9>0
z Δ wyjdzie 0
x
1=x
2= −b/2a = 6/2 = 3
odp x∊ R{o} ma być czy R{3}

18 gru 10:05
krystek: Inaczej −x2+16≤0 a pomnożone przez /(−1) daje x2−16≥0
zobacz ,że rozwiązaniem jest ten sam przedział.
18 gru 10:05
wik: a po co delta?
od razu (x−3)2>0
R bez 3
18 gru 10:06
18 gru 10:06
BASIA: R{0}

?
18 gru 10:07
krystek: Nie wszyscy zauważą, więc dla tych mniej wprawnych Δ jest wybawieniem!
18 gru 10:08
BASIA: super, bo koleżanka upierała się przy 3
18 gru 10:08
BASIA: proszę nie mieszajcie mi, ta wersja co wysłalam o 9:57 jest jak najbardziej poprawna?
18 gru 10:09
krystek: naszkicuj wykres i widzisz ,że m zerowym jest x=3 a masz mieć wartości dodatnie,czylix∊R/[3}
18 gru 10:10
BASIA:

lepiej nie umię, tak może być?
18 gru 10:13
krystek: oczywiście! dla −x2+16≤0 i odczytujesz tak jak wyżej napisałaś!
18 gru 10:17
wik_gg8947201: Kazda wersja jest poprawna, ktora prowadzi do poprawnego rozwiazania
18 gru 10:18
BASIA: 
, dzięki, wreście ktoś potwierdził to co mam
18 gru 10:18
krystek: Pytałaś ,gdy pomnożysz przez (−1) otrzymasz
x2−16≥0 i też wówczas masz odpowiedź x∊(−∞,−4>U<4,∞)
18 gru 10:19
BASIA: chodzi mi dokładnie o ten znak ≤, ma być cały czas w jedną stronę?
18 gru 10:20
krystek: tak !
18 gru 10:23
BASIA: dzięki, buziaki za pomoc
18 gru 10:23