macierze
Aneta: Mam takie zadanko:
Rozwiązać równanie macierzowe
∥1 2 3∥ ∥2 2 1∥
X* ∥2 1 2∥ = ∥2 2 1∥
∥3 0 0∥ ∥1 1 3∥
Te pionowe podwójne kreski mają być jako pojedyncze nawiasy klamrowe
Proszę tylko o wynik ile wynosi X, mam swój ale nie zgadza mi się przy sprawdzaniu
17 gru 22:58
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
17 gru 23:04
Aneta:
Trochę się to rozjeżdża, ale mam nadzieję, że możesz to rozczytać
17 gru 23:09
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac obliczenia, a nie gotowy wynik
17 gru 23:14
Aneta: tego jest tak dużo, że nie jestem wstanie wszystkiego napisać, ogólnie mnożę macierz B przez
macierz odwrotną do macierzy A
zależy mi tylko na sprawdzeniu mojego wyniku
17 gru 23:17
Aneta: Najpierw obliczam wyznacznik macierzy A i wynosi on 3
17 gru 23:21
sushi_ gg6397228:
aby sprawdzic czy jest ok, to wymnoz to co wyszlo przez macierz
123
212
300
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zawsze mozesz napisac macierz A−1, bo moze tutaj jest bład
17 gru 23:21
sushi_ gg6397228:
det A =3 ok
17 gru 23:22
Aneta: Później tworzę macierz dopełnień AD, która wygląda tak:
0 6 −3
0 −9 6
1 4 −2
17 gru 23:22
Aneta: Macierz transponowana (AD)T
0 0 1
6 −9 4
−3 6 −2
17 gru 23:24
Aneta: Macierz odwrotna A
−1
17 gru 23:26
sushi_ gg6397228:
zapisz jak wyglada macierz odwrotna A−1 przez ktora mnozysz potem B
17 gru 23:27
Aneta: wykonuję mnożenie: macierz B * A−1
17 gru 23:28
Aneta: i wynik:
czyli to jest mój wynik, który mnożąc przez macierz A nie daje macierzy B
17 gru 23:30
sushi_ gg6397228:
nie pasuje bo wychodzi A*A−1 =
100
010
101
a ma byc jednostkowa
17 gru 23:30
Aneta: Aneta: Macierz odwrotna A−1
17 gru 23:32
sushi_ gg6397228:
napisalem, ze macierz odwrotna jest źle policzona, bo powinno wyjsc A* A−1= I, a nie
wychodzi
17 gru 23:36
sushi_ gg6397228:
0 0 1
6 −9 4
−3 6 −3
i teraz podziel przez 3 i A−1 jest OK
17 gru 23:43
Aneta: Znalazłam błąd, był w macierzy dopełnień
17 gru 23:49
Aneta: Dziękuję za pomoc
17 gru 23:50
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 gru 23:53
Aneta: Ja bym powiedziała "na zaliczenie"
17 gru 23:58
sushi_ gg6397228:
policz B*A
−1 i potem jeszcze sprawdz czy X* A= B
18 gru 00:01
Aneta: Sprawdziłam, jest ok, teraz robię następne
18 gru 00:02