Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
mickey: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji:
f(x)=√x+2(1+√x+1)+√x+2(1−√x+1)
17 gru 22:16
sushi_ gg6397228:
zacznij od dziedziny a potem pochodna i szukaj minimum
17 gru 22:27
mickey: Ale nie umiem jeszcze pochodnych
17 gru 22:40
sushi_ gg6397228:
wiec najpierw wyznacz dziedzina
17 gru 22:42
mickey: D = < −1; ∞) ?
17 gru 22:56
sushi_ gg6397228:
zgada sie
x+2(1+√x+1 )= x+2+ 2√x+1= (x+1) +1 + 2√x+1
x+1= t
wtedy masz
(x+1) +1 + 2√x+1 −−−> t2 +2t+1 = (t+1)2
drugie zrob tak samo i wroc do pierwszego pieriwastka
17 gru 23:12
sushi_ gg6397228:
√(x+1)= t −−> tak mialo byc*
17 gru 23:13
mickey: bardzo dziekuję
17 gru 23:27
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 gru 23:32