oblicz
mala: | ⎧ | 25x2 − 16y2 = 4 | |
| ⎩ | 5x + 4y = 2 |
|
17 gru 22:13
sushi_ gg6397228:
zauwaz, ze pierwsze ,po lewej stronie, to masz wzorek a2−b2=...
17 gru 22:19
sushi_ gg6397228:
lub
zalozenia +
5x= 2−4y wtedy 25x2= (2−4y)2 i podstawic do 1 rownania
17 gru 22:23
beti: oczywiście możesz też wyznaczyć np y z drugiego równania i podst. do pierwszego −−− oczywiście
pamiętając o wzorze skr. mnoż.
17 gru 22:24
mala: o dzizasie..dlaczego mi to nadal nie chce wyyyjsc?
17 gru 22:27
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
17 gru 22:28
mala: mam to 5x= 2−4y w drugim rownaniu i po podstawieniu cos nie halo
17 gru 22:28
sushi_ gg6397228:
podnies najpierw do kwadratu, tak jak pisalem i dopiero potem podstawiaj
17 gru 22:31