Pomocy
Uczniowie: Wyznaczpole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC, BC, w którym podstawa AB jest
zawarta w prostej o równaniu y=2x-2, a dwa wierzchołki mają współrzędne A=(-1,-4),
C=(-3,4).
23 mar 19:49
kamil: wyznacz prosta prostopadla do danej prostej, nastepnie znajdz ich punkt wspolny np S,
potem wykorzystaj fakt ze punkt S jest srodkiem odcinka AB(znajdz odpowiedni wzor a
otzrymasz wspolrzedne punktu B) potem majac punkty obliczysz dlugosci AB i SC i podstaw
do wzoru
24 mar 00:14
alka: Dam wskazówki jak to zrobić
1. wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x-2 i przechodzącej przez punkt
C,
y= - 1/2x+ b , wstawiamy za x i y wspólrzędne punktu C
4= - 1/2*(-3) +b
4=3/2 +b
b=5/2
y= - 1/2x +5/2 - równanie prostej prostopadłej
2. Wyznacz punkt przeciecia tych prostych - rozwiąż układ równań składający się z tych
równań, wyznaczone x i y są współrzednymiśrodka odcinka AB.
3. oblicz długość tego odcinka ,to będzie wysokość trójkąta.
4. wyznacz ze wzoru na współrzedne odcinka współrzędne punktu B.
5. oblicz długość odcinka AB.
6. oblicz pole ze wzoru na pople trójkata.
24 mar 00:15