Zadanie
oll93: Rzucamy raz trzema kostkami do gry. Interesuje nas suma albo iloczyn oczek na wszystkich trzech
kostkach. Ile jest mozliwosci otrzymania:
a)parzystej sumy oczek
b)nieparzystego iloczynu oczek
c)iloczynu oczek podzielonego przez 7
17 gru 21:20
Gustlik: Wskazówka:
|Ω|=6*6*6=216
Niech n oznacza liczbę nieparzystą, a p − parzystą
A: {(p, p, p,), (n, n, p), (n, p, n), (p, n, n)} − rozpatrz te możliwości, oblicz regułą
mnożenia i dodaj,
B: {(n, n, n)} − rozpatrz te możliwości − oblicz regułą mnożenia,
C: zdarzenie niemożliwe, ponieważ 7 jest liczbą pierwszą, a więc żeby iloczyn x*y*z był
podzielny przez 7, to któryś z iloczynów x*y, x*z, y*z musiałby być równy 7, musialaby kostka
mieć ściankę z 7 oczkami, bo tylko 1*7=7, a takiej kostki nie ma.
18 gru 01:46