fizyka, pole grawitacyjne
Ano: Proszę o pomoc z zadaniem z fizyki o treści:
Rakieta kosmiczna startuje z Ziemi i dalej porusza się prostoliniowo. Silnik rakiety pracuje w
taki
sposób, że w każdej chwili ma ona przyspieszenie równe co do wartości przyspieszeniu siły
grawitacyjnej Ziemi w tym punkcie przestrzeni, w którym aktualnie znajduje się rakieta. Zwroty
przyspieszenia rakiety i przyspieszenia grawitacyjnego są sobie przeciwne. Obliczyć maksymalną
prędkość jaką może osiągnąć rakieta poruszająca się w ten sposób. Dane są masa Ziemi, promień
Ziemi i stała grawitacyjna.
17 gru 21:09
AC:
| | 2GMz | |
vmax2 = 2GMz ∫Rz∞ r−2dr = |
| |
| | Rz | |
17 gru 21:34
Ano: Przepraszam bardzo, ale mógłbyś opisać co skąd się bierze? Jestem laikiem w całkach.
17 gru 21:58
AC:
Bez całek to chyba się nie da.
17 gru 22:03
Ano: A mógłbyś jakoś przybliżyć mi zastosowanie całki w tym wzorze?
17 gru 22:05
AC:
| | Mz* m | |
Fw(r) = Fz − FG = 2FG − FG = FG = G |
| |
| | r2 | |
gdzie F
w − siła wypadkowa F
z − siła ciągu silnika F
G − siła grawitacji
i teraz
praca siły wypadkowej :
| | GMz *m | | 1 | |
WW = Ek ⇒ ∫ |
| dr = |
| mv2 dolna granica całkowania Rz a górna ∞ |
| | r2 | | 2 | |
i z tego wyliczasz
17 gru 22:18
Ano: Dziękuję bardzo
17 gru 22:19