Prawdopodobieństwo
Basiek: Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
b) na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba większa od 4.
Ω=36 , łapię
Nie umiem obliczyć A, tzn. rozpisać, policzyć−ok, nie ma sprawy.
Ale za pomocą symbolu Newtona?
| | | | | | | | | |
Dla jednej kostki byłoby to | * | + | * | |
| | | | | |
Nie mam pojęcia, jak to wygląda przy 2 kostkach

Proszę o pomoc
17 gru 20:45
sushi_ gg6397228:
najlepiej wypisac na piechote wszystkie mozliwosci
17 gru 21:05
sushi_ gg6397228:
lub przeciwne na obu wypadlo mniej niz 4−−> bedzie szybciej
17 gru 21:06
krystek: A można zdarzeniem przeciwnym ,na żadnej nie wypadła liczba większa od 4.
17 gru 21:06
Basiek: Czyli wszystkie mniejsze od 4?
(11)(12)(13)
(21)(22)(23)
(31)(32)(33)
6 takich przypadków. (chyba) cóż z nimi dalej począć? Odjąć od Ω?
17 gru 21:12
krystek: P(A)=1−P(A")
ale jeszcze (1,4 ) (2,4) bo większa 0d 4
A=Ω−A"
17 gru 21:17
krystek: tam jeszcze dopisz pozostałe ,bo miały być kropeczki (1,4)(2,4).....(4,4)
17 gru 21:19
Basiek: Hm, już trochę jaśniej. To robię kolejne. Jestem przekonana, że jeszcze się odezwę. Ogromne
dzięki
17 gru 21:19
bs: sprzyjają nam zdarzenia: wyrzucono 5 lub 6 na jednej lub 2 kostkach
liczymy i takich zdarzeń jest 20
(1,5)(1,6)(2,5)(2,6)(3,5)(3,6)(4,5)(4,6)(5,1)(5,2)(5,3)(5,4)(5,5)(5,6)(6,1)(
6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)
czyli nasz P=20/36=5/9
17 gru 21:26
Basiek: Jak sobie wszystkie wypiszę, to też umiem. Z tym, że takie metody nie są tolerowane na tablicy

Ale dzięki
17 gru 21:27
AC:
Czyli A= 36 −16 =20 a dalej tak jak zrobiłaś
17 gru 21:39
Basiek: @AC
Mógłbyś/ mogłabyś powiedzieć mi dlaczego tak wygląda symbol N. w tym przypadku dla A' ?
17 gru 21:42
AC:
bo ze zbioru 4−elementowego {1;2;3;4} wybieramy zbiór 1−elementowy, a to możemy zrobić własnie
na tyle sposobów
17 gru 21:46
Basiek: Hm, okej, dziękuję
17 gru 21:47
krystek: ale gdy koniecznie chcesz Newtonem to masz
17 gru 21:48
bs: no dobrze, suma prawdopodobieństw jeśli mają część wspólną
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
tutaj A − 5 lub 6 na 1 kostce, P(A) = 1/3
B − tak samo na 2 kostce, P(B)=1/3
część wspólna dla zdarzeń niezależnych to P(A∩B)=P(A)*P(B) =1/9
razem: 1/3+1/3−1/9=5/9
17 gru 21:51
Basiek: No właśnie. Dziękuję.

Teraz to już chyba znam wszystkie możliwości rozwiązania tego zadania.

Wielkie, wieeelkie
dzięki.

Do poniedziałku coś z tego będzie
17 gru 21:53
krystek: Powodzenia

17 gru 21:53
Basiek: A dziękuję
Krystek przyda się.

Mogę zarzucić jeszcze jednym zadaniem?
17 gru 21:58
krystek: no rzuć!
17 gru 21:59
Basiek: http://www.zadania.info/7352754
Tu jest niemal wszystko, ale tak:
podpunkt A:
dlaczego 8x
12? Dlaczego nie 10? Przecież to kostka 10x10x10?
i C:
mogę to obliczyć własnie z dopełnienia zbioru? Wszystkie możliwości− kostki w rogach?
17 gru 22:03
bs: 8 (z 2 pomalowanymi ściankami) bo 10 byłoby z rogami a na 2 rogach mamy 3 pomalowane scianki
17 gru 22:05
bs: a 12 bo ile mamy krawędzi

?
17 gru 22:06
krystek: Basiu ,narysuj sobie ten sześcianik !
17 gru 22:08
Basiek: Aaaaaaaaaaa. O Boże. Oświeciło mnie, ale to bolało.
17 gru 22:09
Basiek: A co do C: nie możemy, bo wewnątrz są całkowicie niepomalowane sześcianiki , prawda?
Musielibyśmy się uliczyć sporo?
17 gru 22:12
krystek: Ale w podpunkcie c wszystko jasne Tak?
17 gru 22:16
Basiek: Teraz już owszem

Zadanie zostało ukończone! Dziękuję.
Trochę mnie przeraża, że to były początkowe zadania z działu... no ale cóż. Jak ja to mawiam
"Pazdro−pozdro".
Tymczasem chyba idę zrobić coś z moim angielskim.
Jeszcze raz dziękuję, dobranoc
17 gru 22:19
krystek: 
za wytrwałość i chęci zrozumienia.Przeraża mnie postawa tych, którzy czekaja na
gotowca i jeszcze maja pretensje!
17 gru 22:27
Basiek: Hm, gdyby gotowiec mnie urządzał <3 Może życie byłoby prostsze? Tymczasem muszę Was
maltretować− przepraszam w zasadzie.
No i to ja dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.

Hm.... do następnego razu, jak mniemam
17 gru 22:31
krystek: Oczywiście, jak będziemy!

. To ćwiczenie szarych komórek przed całkowitym znikiem na
starość.
17 gru 22:33