Adamo: Dla jakiej wartości parametru m prosta 2x - y + m = 0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB,
jeśli:
a) A(-2,0), B(0,-4) b) A(0,2), B(6,2)
26 kwi 17:37
mrgiver: y =2x+m
narusuj sobie to w układzie
a)
skrajna prosta przechodzi przez punkt A(-2,0)
czyli 0 = 2*(-2)+m => m=4
druga skrajna prosta przez punkt B
-4 = 2*0+m => m=-4
(w szczegolnosci np. y=2x tez przecina odcinke AB)
odp: -4 ≤ m ≤ 4
b) podobnie - narysuj sobie uklad, odcinek AB, prosta y=2x, skrajne proste
dojdziez do wniosku, ze -4 ≤ m ≤ 2
7 maj 15:56