Pomocy
Uczniowie: Wykaż, że jeśli odcięte A, B, C należących do prostej o równaniu y=3x-1 tworzą ciąg
arytmetyczny, to ich rzędne również tworzą ciąg arytmetyczny.
23 mar 19:48
Eta:
A(xA,yA) B(xB,yB) C(xC, yC) i y= 3x - 1
xA, xB, xC --- tw. ciąg arytm. to:
2xB = xA + xC
yA = 3xA - 1 yB= 3xB - 1 yC =3xC - 1
to:
3xA - 1 , 3xB - 1, 3xC -1 --- też tw.c. arytm.
to:
2(3xB -1) = 3xA -1 + 3xC -1
6xB - 2 = 3xA - 1 +3xC -1
6xB = 3xA + 3xC / : 3
2xB = xA +xC c.b.d.o.
23 mar 21:04
Borunik: Ok, dam uczniów zeby dalej rozwiazali zadannie
23 mar 21:43
Eta: Co to znacz? "żeby dalej rozwiązali zadanie" ?
jest przecież rozwiazane
23 mar 22:46
Borunik: Przepraszam eta
26 mar 21:12