Zadanie
Pomocy: LUDZIE RATUNKU.W poniedziałem sprawdzian z funkcji,a ja kompletne nie wiem jak zrobić te
zadanie,a napewno będzie podobne .
1. Funkcja f przyporzadkowuje każdej liczbie
x ε N+ reszte z dzielenia tej liczby przez 4 pomniejszoną o 3.
a)podaj zbior wartosci funkcji f
b)podaj 3 miejsca zerowe tej funkcji
C)Dla x ε {3 ,4 , 5 , 6 , 7 } naszkicuj wykres funkcji f.
d)oblicz f(17)+5
Proszę o każdą pomoc i dokładne wytłumaczenie.To może być kluczowe dla mnie zadanie być albo
nie być.
17 gru 19:19
Aga: Liczbie 1, reszta z dzielenia tej liczby przez 4 wynosi 1, pomniejszona o 3 równa się −2
Liczbie 2, przyporządkowuje−1
liczbie 3 →0
liczbie 4→−3
5→−2 itd
17 gru 19:32
Pomocy: Aga można jaśniej
17 gru 19:38
Basiek: Chodzi o to, że
1:4=0 r1 1−3=−2
2:4=0 r2 2−3=−1
itd
17 gru 19:40
Pomocy: ok początek rozumiem,ale i jak długo mam tak robić ,co dalej

Dla was to proste,a dla mnie to
czarna magia dlatego proszę o dokładne krok po kroku dlaczego tak.Będe bardzo,bardzo
wdzięczny.
17 gru 19:50
Aga: 3:4=0r3, 3−3=0
4:4=1 r0 , 0−3=−3
5:4=1 r 1, 1−3=−2
6:4=1 r 2 , 2−3=−1
7:4=1 r 3 , 3−3=0
8:4=2 r 0, 0−3 =−3
itd
Zrób tabelkę, na górze kolejno liczby 1, 2 , 3 ,4, 5 ,6 ,7..
pod spodem. 0 −3 −2−1 0 −3 −2 −1 0 −3
17 gru 19:56
Pomocy: aha powoli coś łapie i co potem z tej tabelki narysować wykres i z wykresu miejsca zerowe

.
Ato co oznacza f(17)+5

?
17 gru 20:05
Pomocy: Aga jesteś
17 gru 20:12
krystek: masz obliczyć resztę pomniejszoną o 3 i do tego dodać jeszcze 5.
17 gru 20:12
Aga: Wykres składa się z punktów charakterystycznie położonych
f(17)=−2
bo 17:4=4 r1, 1−3=−2
17 gru 20:12
Aga: f(17)+5=−2+5
17 gru 20:13
krystek: 17:4=4 i RESZTA 1 pomniejszona o 3 wynosi −2
czyli f(17)=−2 i teraz f(17)+5=
17 gru 20:14
Pomocy: Wielkie,wielkie dzięki.Teraz coś rozumiem
17 gru 20:18
Pomocy: Witam
Mam jeszcze pytanie co do tej tabelki,dlaczego u góry tabelki jest 1 a pod spodem 0 .I czy
zbiór wartości to te liczby na dole w tabelce
18 gru 10:34
krystek: O jakiej tabelce mówisz?
18 gru 10:37
krystek: Oczywiście ,argumenty u góry wartości na dole!
tabela agi
18 gru 10:39
Pomocy: krystek ,a dlaczego w tabeli agi u góry jest 1 , a na dole 0 itd.

?Po czym to wiadomo ,czemu
pod 1 nie jest np. −3.
18 gru 10:44
Pomocy: ktoś mi to wyjaśni,bo ja nie widzę .
18 gru 10:54
krystek: a popatrz na def funkcji ,przeczytaj uważnie!
1:4=0 r1 pomniejszone o 3 da nam −2 I maszdla 1 wartość −2: dla 4 wartość −3
przesuneły sie wartości Agi
18 gru 10:56
Pomocy: Po tabelce Agi widzę ,że pod 1 jest wartość O ,a powinno być −2 .
18 gru 11:01
krystek: Ale jestes upierdliwy ,dziewczyna pomogła pomyliła sie w zapisie a TY sie czepiasz ,czyli nie
rozumiesz nic z tego!
18 gru 11:03
18 gru 11:04
krystek: napisała ,że wartości się powtarzaja tylko niedokładnie są podpisane pod sobą!
Wreszcie chyba zrozumiałeś!
18 gru 11:06
Pomocy: Przepraszam , ja to już rozumiem tylko ta tabelka dała mi małe wątpliwości.I nie czepiam się
tylko chciałem być pewny na 100 % i wolałem się zapytać.
18 gru 11:09
krystek: ok
18 gru 11:12