trygonometria prosze o pomoc
zbk: Udowodnij tożsamość
1−sin2x/cos2x = 1−tgx/1+tgx
posłużylem się
sin2x= 2sinx cosx
cos2x= cos2x− sin2x i dalej nie wiem
17 gru 19:19
Aga: | sin2x+cos2x−2sinxcosx | | (cosx−sinx)2 | |
| = |
| |
| cos2x−sin2x) | | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
17 gru 19:27
toja:
licznik rozpisz tak sin
2x+ cos
2x −2sinx*cosx = ( cosx−sinx)
2
mianownik ( cos− sinx)(cosx+sinx)
| | cosx−sinx | |
L= |
| podziel licznik i mianownik przez cosx |
| | cosx+sinx | |
17 gru 19:28
zbk: wielkie dzięki
17 gru 19:30