Pomocy
Uczniowie: Punkt S=(2,-1) jest środkiem odcinka AB. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka
AB i przechodzącej przez punkt B, jeśli A=(4,-4).
23 mar 19:45
alka: 1.Współrzędne punktu B (tam gdzie jest dzielenie napisz kreske ułamkową)
2=(4+x):2 / *2 -1= (-4 +y):2 /*2
4= 4+x -2= -4 +y
x=0 y= 2
B=(0,2)
2. Równanie prostej AB : y-4=(2+4)/(0-4) *(x-4)
AB: y= - 3/2x+2
(3/2 to jest ułamek)
3. wyznaczenie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez punkt B=(0,2)
y=2/3x +b
2=2/3*0 +b - w miejsce x i y wstawiamy współrzedne punktu B
b=2
y=2/3x+2
23 mar 23:59