proszę o zrobienie jeszcze dzisiaj
Raiden: Punkty A= (0,0), B= (6,2), C= (8,6) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD:
a) wyznacz współrzędne wierzchołka D,
b) wyznacz równania prostych zawierających boki tego równoległoboku,
c) wyznacz równania prostych zawierających przekątne tego równoległoboku.
17 gru 18:40
krystek: wektor AB= wektorowi DC
[xB−xA; yb−yA]=[xC−xD;yC−yD] podstaw i porównaj po współrzędnych
wyliczysz xD i yD
17 gru 18:46
Raiden: to to wiem ale wyznaczanie prostych nie wiem co z b i c
17 gru 18:48
Bizon:

− piszesz równania prostych przez A i B oraz przez B i C
− piszesz równania prostej przez A o współczynniku jak protej przez B i C ... itd ... −
17 gru 18:49
Basiek: A)Jeśli nie lubisz wektorów, możesz policzyć długość AB , zauważasz, że dł. AB=CD, po
podstawieniu także wychodzą Ci współrzędne pkt D. Ale to trudniejsze i dłuższe, wektory się
przydają

B) podstawiasz współrzędne pkt do y=ax+b
masz 4 układy równań: 1 z pkt A i B, 2 z AzC, 3 CzD oraz 4 BzD. Możesz też zauważyć, że proste
są równoległe, co za tym idzie a=a', będzie mniej liczenia.
C) przekątne, też poprzez postawienie pkt AzD i BzC
17 gru 18:50
Raiden: dzięki spróbuje wykonać tak jak napisałeś
17 gru 18:55