f kwadratowa
ewelina11: 1.Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=−3(x+3)(x−2)
a).wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
b).Znajdź te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 12.
2.Dane są funkcje f(x)=x2−2x+7 i g(x)=2x2−12x+16
a).sprawdź czy dla argumentu 3−pierwiastek z 5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b).znajdź te argumenty dla których wartości funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c).wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami funkcji
f i g.
prosze o rozwiazanie i dziekuję.
17 gru 18:36
krystek: a)f(x)≥0⇔−3((x+3)(x−2)≥0/(−3) i liczysz..
b)f(x)=12⇔ −3(x+3)9x−2)=12/(−3) ..
17 gru 18:42
ewelina11: 1 a= to wychodzi −3x2−3x+18≥0 i co dalej
1b= wyszło mi −3x2−3x+5
17 gru 19:03