na boku BC trojkata rownobocznego ABC wybrano punkt D, taki ze U{DB}{BC}=0.4. Ob
kukla: | | DB | |
na boku BC trojkata rownobocznego ABC wybrano punkt D, taki ze |
| =0.4. Oblicz tg∡BAD |
| | BC | |
17 gru 18:32
Aga:

β=60
0
DB=0,4a
Z tw cos. wylicz AD
jeszcze raz z tw,. cosinusów wylicz cosα
z jedynki trygonometrycznej sinα
17 gru 19:43
Olaf: Zadanie bez rozwiązania, nie wyliczysz tg i innych jak nie masz Δprostokątnego.
Uzasadnienie:
Kąt prosty w Δ trójkącie równoramiennym czyli i Δrownobocznym dzieli bok na który pada idealnie
na pół, oraz kąt z którego wychodzi też na pół co uniemożliwia rozwiązanie zadania gdyż wg
danych prosta oznaczona y na rysunku nie jest wysokością, dlatego kąt α nie ma 30 stopni a kąt
ADB nie ma 90 stopni.
10 sty 18:52