wykaz, ze niezaleznie od mary kata ostrego α, wartosc wyrazenia sin^4α+cos^2α+si
kukla: wykaz, ze niezaleznie od mary kata ostrego α, wartosc wyrazenia sin4α+cos2α+sin2α*cos2α
jest stala
17 gru 18:29
alfons: inaczej
sin4a+(1−sin2a)+sin2a*(1−sin2a)=
sin4a+1−sin2a−sin2a*(sin2a−1)=
sin2a(sin2a−1)−sin2a(sin2a−1)+1=1
17 gru 18:38
alfons: jak widzimy wartość wyrażenia jest niezależna od miary kąta
17 gru 18:39
toja:
Można prościej:
z (1) i (3) wyłączamy sin2α
sin2α(sin2α+cos2α)+ cos2α= sin2α*1+cos2α=1
17 gru 18:42