Zadanie
Adamek: Dana jest funkcja f(x) określona wzorem:
f(x) = (−m
2 + 3 )x − 3m . Wyznacz wartość parametru m , tak aby funkcja f była rosnąca.
Po obliczeniach mam wynik m = ( −
√3 ,
√3 )
Czy mam dobrze
17 gru 18:29
Adamek: Błagam pomóżcie,niechce dostać kolejnej jedynki.
17 gru 18:39
Adamek:
17 gru 18:43
Basiek: masz postać
f(x)= ax+b
f. jest rosnąca, gdy a>0
stąd −m
2+3>0
17 gru 18:44
Basiek: Hm, z tego wynika, że owszem masz dobrze. Wszystko się zgadza?
17 gru 18:45
Adamek: tak robiłem ,narysowałem potem parabore i odczytałem.Czyli mam dobrze.Wielkie dzięki za pomoc.
17 gru 18:47
krystek: a>0 ⇒3−m2>0⇒ (√3−m)(√3+m)>0 (parabola gałęzie w dół) ⇒m∊(−√3;√3).
17 gru 18:49
Adamek: ok,dzięki mam wszystko dobrze
17 gru 18:51